Je winkelwagen is momenteel leeg!

Moderne gluten: oorsprong en impact
Moderne gluten maken deel uit van ons dagelijks dieet. Of het nu in brood, pasta of industriรซle producten zit, gluten zijn overal in elke vorm.
Maar waar zijn gluten eigenlijk van gemaakt? En waarom hebben we het over moderne gluten? Dat gaan we samen uitzoeken in dit artikel.

Wat zijn moderne gluten?
Gluten is eigenlijk een tarweproteรฏne dat, wanneer het met water wordt gemengd, elasticiteit en dikte toevoegt aan voedsel. Vroeger werd het vooral gebruikt bij het bakken van brood.
Tegenwoordig hebben fabrikanten het aangegrepen om consistentie toe te voegen aan bewerkte voedingsmiddelen. Je vindt het onder namen als โgerstโ, โtarwezetmeelโ, โtarwemoutโ, โtarweproteรฏneโ, enz.
De laatste twintig jaar zijn er glutengerelateerde intoleranties ontstaan in geรฏndustrialiseerde landen.
Wetenschappers, artsen en voedingsdeskundigen hebben de oorsprong van de moderne glutenovergevoeligheid onderzocht.
De opkomst van moderne tarwe
Zullen we 50 jaar teruggaan? Na de Tweede Wereldoorlog kwam de groene revolutie op gang. Nieuwe meststoffen gemaakt van ongebruikte bommen, voornamelijk nitraat en fosfaat, werden geรฏntroduceerd.
In die tijd groeide de bevolking snel en industriรซlen streefden ernaar om zoveel mogelijk mensen te voeden. Hun doel? Meer produceren, sneller !
Helaas wordt oude tarwe, die al duizenden jaren door mensen wordt verbouwd, niet bevrucht door deze nieuwe chemische meststoffen; het gaat gewoon dood.
Dus werden er in laboratoria nieuwe tarwevariรซteiten ontwikkeld die bestand waren tegen de kunstmest die door de industrie was ontwikkeld. Dit zijn dwergtarwe, ook wel moderne tarwe genoemd.
Moderne landbouwmethoden en hun invloed
Vroeger werden oude tarwesoorten in warme landen verbouwd en rijpten ze op natuurlijke wijze in de zon. Ze hadden tijd nodig om te groeien en waren zeer voedzaam.
Sindsdien zijn veel van deze granen vervangen door hybride variรซteiten.
Sinds bijna 20 jaar, met de opmars van de chemische industrie, bevinden de grootste producenten van moderne tarwe zich in koude landen. Deze moderne tarwe wordt kunstmatig gerijpt met chemicaliรซn zoals glyfosaat, dat tot 8 dagen voor de oogst kan worden gespoten. Dit staat bekend als uitdroging.
Gevolgen van moderne tarwe voor de gezondheid
In de loop der tijd hebben de autoriteiten steeds hogere concentraties glyfosaat in ons voedsel geaccepteerd.
Zonder het te beseffen eten we granen en peulvruchten die geรฏmpregneerd zijn met dit bestrijdingsmiddel. Veel verwerkte producten bevatten ook gluten of tarwezetmeel om hun textuur te verbeteren.
Dit misbruik maakt de gezondheidssituatie nog ingewikkelder. Steeds meer mensen bij wie geen coeliakie is vastgesteld, vertonen symptomen van glutenovergevoeligheid.
Coeliakie, permanente glutenintolerantie
Coeliakie is een aandoening die wordt gekenmerkt door een permanente intolerantie voor de gluten in gerst, tarwe en tarwe.
Rev Med Liege 2006; 61 : 9 : 637-642
Volgens de statistieken heeft slechts een klein percentage van de Europese bevolking coeliakie. De inname van voedsel dat gluten bevat is als een langzaam gif voor hun lichaam. Deze ziekte veroorzaakt darmstoornissen en verhindert zelfs de opname van vitaminen en mineralen die ons lichaam nodig heeft.
In Europa zou 0,2% tot 1% van de bevolking coeliakie hebben. Coeliakie kan symptomatisch zijn (opgeblazen gevoel, buikpijn, reflux, constipatie, diarree, braken, vitaminetekorten, enz.) of asymptomatisch (de patiรซnt voelt geen van de meest voorkomende symptomen).
In beide gevallen moet het heel serieus worden genomen. Onbehandelde coeliakie kan leiden tot andere auto-immuunziekten.
De diagnose van deze ziekte is gebaseerd op het meten van HLA-type autoantilichamen in je bloedmonster en een darmbiopsie.
Veroorzaakt brood glutenovergevoeligheid ?
Brood, ooit beschouwd als voedzaam en goed voor de gezondheid, wordt steeds meer gedemoniseerd en veroorzaakt pijnlijke symptomen bij sommige mensen die het eten.
En met reden: in de loop der decennia heeft tarwe, de grondstof voor meel, een aantal transformaties ondergaan om een maximale opbrengst te behalen.
En dan hebben we het nog niet eens over de vele additieven, conserveringsmiddelen en verbeteraars in bakkerijmeel !
Glutenovergevoeligheid, een stille ziekte
Sommige mensen ontwikkelen ook symptomen van glutenovergevoeligheid zonder dat ze hoge niveaus van auto-antilichamen in hun bloedtests hebben.
Deze verschijnselen van glutenintolerantie zijn waarneembaar en resulteren in symptomen die identiek zijn aan die van patiรซnten bij wie coeliakie is vastgesteld.
Wat kan ik doen tegen glutenovergevoeligheid ?

Het is legitiem om je af te vragen of tarwe echt de boosdoener is of dat het de pesticiden zijn die we dagelijks binnenkrijgen die het probleem veroorzaken.
Hier zijn enkele goede manieren om elke dag beter te eten :
- Vraag je ambachtelijke bakker welke principes hij toepast op het meel dat hij gebruikt voor zijn ambachtelijke broden.
- Vraag je bakker naar de samenstelling van het meel om te controleren of het geen verbeteraars, conserveringsmiddelen of additieven bevat.
- Kies voor gemalen biologisch meel dat alle essentiรซle voedingsstoffen behoudt.
- Kies voor natuurlijke zuurdesembroden met een lang gistingsproces, zoals aangeboden door onze alternatieve bakkerij Govart. Melkzuurbacteriรซn en wilde gist verteren veel van de aanwezige gluten.
- Probeer minder bewerkte granen te eten, zoals spelt, rogge en oude granen.
- Neem de tijd om meer te weten te komen over de commerciรซle voedingsmiddelen die je gewend bent te eten.
- Eet zoveel mogelijk onbewerkte en biologische voedingsmiddelen. Deze voorzien je lichaam van alle essentiรซle micronutriรซnten.
Informatiebronnen :
- ARTE – โVoedselintoleranties – kwaad van de eeuw of waanidee?
- Wereldvoedseltop – โLessen uit de Groene Revolutie – Naar een nieuwe Groene Revolutieโ.
- S. MATHIEU (student geneeskunde), A. STASSEN (student geneeskunde), N. PAQUOT (universitair hoofddocent, klinisch hoofddocent, geassocieerd afdelingshoofd), A.J. SCHEEN (gewoon hoogleraar, afdelingshoofd, afdeling Diabetologie, voeding en stofwisselingsziekten, Universitair Ziekenhuis Sart Tilman, Luik)-“Diabรจte de Type I et la maladie coeliaque“